РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Завършват мащабни проекти в Община Стара Загора

Публикувано на:

Кметът Живко Тодоров представи проектите, които към момента се изпълняват на територията на Община Стара Загора.

„Станционната градина се използва вече от гражданите. Тя е завършена като обект в срок и като качество отговаря както на нашите, така и очакванията на гражданите", поясни градоначалникът. „Ремонтът на сградата на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански" също е приключен и учениците ще посрещнат новата учебна година в нея. В момента се започва работа по общежитието, което е част от целия проект за изграждане на иновативен училищен комплекс", посочи кметът.

До края на този месец ще бъде завършено и обновяването на Информационния център на Общината. Той ще има различен облик и ще допринесе за по-доброто обслужване на гражданите. „Община Стара Загора ще има най-модерния център за обслужване на клиенти в България. Предвиждаме въвеждането на система за удовлетвореност на клиентите, както и информационни табла и безжичен интернет за ползвателите на услуги. Ще бъде изградено гише „Информация", където ще се обслужват граждани и ще могат да бъдат получавани готови документи", обясни секретарят на Общината Делян Иванов. „ Нововъведение ще бъде и обособяването на два салона - един за чакащи и един за клиенти, които се обслужват в момента. Това ще помогне потоците от хора да не се смесват. Ще има възможност за обслужване и на хора в неравностойно положение. Изградени са стая за родители с малки деца и санитарни помещения", разясни още той.

Завършва рекултивацията на старото депо за отпадъци на „Мандра баир". Скоро обектът ще бъде представен на обществеността. Проектът е много успешен и ще окаже ефект върху екологията на града - вече няма замърсяване на почвата, водите и въздуха на Стара Загора от там.

Живко Тодоров обясни, че проектът по изграждане на скейт парка в парк „Артилерийски" е изтекъл, изпълнителят вече е в просрочие и ще бъде санкциониран. „Работата е трудна, но това не отнема отговорността  за спазване на сроковете", категоричен е Тодоров. До месец декември трябва да приключат дейностите по обновяването на Руския пазар и разширяването на ул."Кап. Петко Войвода".

Първият етап на ремонтните дейности в кв. „Самара" 1 по подмяна и водопровод и канализация е приключен. Извършени са и възстановителни дейности по инфраструктурата и с общински средства са асфалтирани улиците и са изградени тротоари. „В момента се приключва и вторият етап. През следващата година кварталът ще бъде изцяло обновен с подновена канализация и водоснабдяване. Там почвите са скални и се работи в непосредствена близост до къщите, което налага много внимателност и прецизност", уточни още Тодоров.

Започват дейностите и по изграждането на нова детска градина в центъра на Стара Загора. В момента  се финализират проектите и се очаква съвсем скоро да започнат ремонтните дейности и в СУ „Васил Левски" и СУ „Христо Ботев".  Кметът допълни, че е намерено решение за преместването на учениците от двете учебни заведения в други училища, за да не бъде нарушен учебният процес.

Предстои градските тоалетни да бъдат изцяло обновени. "Ще бъде изградена нова сграда, която ще бъде надземна и ще дава възможност за използване от хора със специални потребности".

Очаква се скоро да започне и изграждането на столова във Второ Основно училище „П.Р. Славейков". Вече е обявена обществена поръчка за ремонт на Драматичен театър „Гео Милев". През следващата година старозагорци и гостите на града ще могат да се насладят на обновлението и на Летния театър. „Предстои да се обяви ремонт на Спортното училище „Тодор Каблешков" като ще се започне от общежитията към учебното заведение, тъй като те са в много лошо състояние", допълни още градоначалникът. Предстои Общината да сключи договора за доставката на 33 нови електробуса за градския транспорт. 

През изминалите летни месеци е извършен ремонт на  два пенсионерски клуба в Стара Загора, а общо близо 3,5 млн.лева са средствата отделени от бюджета на местната администрация за ремонт на читалища, кметства и инфраструктура в малките населени места.

Вижте още