РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Започва „Богородична стъпка" 2021

Публикувано на:

Днес и утре курортното селище Старозагорски бани ще се изпълни с родолюбци по време на петнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка" 2021. Той ще събере над 4000 участници - любители на българския бит и култура с рекорден брой заявки за участие. Те ще представят чрез песни и танци богатото фолклорно наследство от различни краища на България.

Началото на програмата е в 8.30 часа, а от 11.00 часа с благослов на Старозагорския митрополит Киприан е официалното откриване на събора. В 19.00 часа на първа сцена започва концерт на Берковската духова музика и Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре", а от 21.00 часа зрителите ще съпреживеят мистичната магия на огнения нестинарски танц.

Вторият фестивален ден също ще започне в 8.30 часа, а в 16.30 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

Съпътстващата програма на събора е богата и интересна. Повече от 15 детски къта, творчески ателиета и работилнички ще изкушават малките посетители на събора. В тях те ще имат възможност да творят хартиени пеперуди и шарени цветя, да нарисуват с пясък фантазиите си, да изработват грънци, да оцветяват глинени съдове и др. В селския двор „Добра среща" ще бъдат представяни обреди и обичаи, кулинарни демонстрации, вкусни дегустации, изложби и др. На традиционната улица на занаятите ще се разположат занаятчии от цялата страна, които ще предлагат ръчно изработени предмети.

Организаторите допълват, че е осигурен допълнителен курс на градския транспорт през днешния ден, който ще бъде с час на тръгване 22.00 часа от Старозагорски бани – център.

Вижте още