РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

БСП получава третия мандат

Публикувано на:

На 27 август, петък, от 9:30 часа президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на третата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание „БСП за България“, съобщиха от Президентството.

От "Има такъв народ" са категорични, че няма да влизат в разговори за третия мандат. Те получиха първия мандат, но го върнаха, след като не успяха да постигнат договорка за подкрепа от т.нар. партии на протеста. Кандидат за министър-председател на ИТН бе Пламен Николов.

Президентът връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС по-рано този месец. Те обаче го върнаха веднага.

Петък е и последният срок, в който президентът трябва да връчи третия мандат. Той няма ограничение в срока, в който ще предложи правителство, докато не излъчи министър-председател. Тогава отново започва да тече 7-дневен срок, в който ще трябва да събере подкрепа или да върне мандата.

Ако и този опит се провали, президентът ще разпусне 46-ия парламент и ще насрочи нови трети поредни парламентарни избори.

Вижте още