РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Старозагорци готови на протести заради цвета на гарата

Публикувано на:

Протестиращите в Нова Загора искат запазване на гаровата сграда. Тя обаче е нарочена за разрушаване и замяна с нов тип постройка. Хората от Стара Загора подкрепят исканията на новозагорци сградата да се превърне в културен паметник и да бъде използвана пълноценно при ремонтите, вместо да бъде разрушавана. 

Старозагорци на свой ред напомнят за ангажимента на НКЖИ да преработи проекта за старозагорската гара в унисон с идентичността на града. Предвидените няколко цветни акцента на новата постройка трябваше да бъдат изпълнени в зелено. Това бе уговорено в обществено обсъждане, насърчено от Общината в града, и потвърдено при първата копка на обекта. Засега обаче не се вижда да се работи в тази посока.

Междувременно НКЖИ излезе с позиция по казуса с цветните елементи, настоявайки на първоначалния проект. Старозагорската общност в София отвърна с декларация, а вече седмици наред старозагорските групи с социалните медии обсъждат темата. Подготвят се и протести. Всеки момент се очаква среща по казуса. 

Вижте още