РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Затлъстяването – един от сериозните проблеми сред подрастващите

Публикувано на:

24% от пациентите с ендокринни заболявания са със затлъстяване. През последните четири години този процент се увеличава. При възрастните, проблемите със затлъстяването се срещат по-често при мъжете, а наднорменото тегло при жените. При децата е обратно – момчетата по-често страдат от наднормено тегло, разказа пред zagora.bg детският ендокринолог д-р Рени Колева. За съжаление само едно от десет деца успява да нормализира теглото си когато порасне.

„Проучване през последните 10 години показва, че затлъстяването при децата започва около 6-7 годишна възраст. Това е периодът между детската градина и училището. Няколко са факторите, които оказват влияние върху наднорменото тегло. Стресът от промяната в този период е голям. Тогава децата започват да се чувстват по-свободни. В детската градина те са изолирани и разчитат единствено на абсолютно здравословно хранене. В училище обаче нещата се променят. Имат достъп до магазини и лафки, където изобилства от тестени и сладки изделия“, обясни д-р Колева.

Тя е категорична, че правилният модел е много важен, а храната не е емоционален заместител. При децата храненето и движението са единствените начини за справяне с проблема.

„Винаги препоръчвам човек да не се храни пред телевизора и компютъра, защото тогава се храни без да има усещане за глад. Качественият сън също помага, споделянето на емоциите също. Важно е цялото семейство да се включи в този процес, за да чувства детето подкрепа. Не трябва когато вземеш детето от детската градина или от училище, да го питаш гладно ли е. Няма как да е гладно при положение, че са му осигурени закуска, обяд и следобедна закуска“, допълни д-р Рени Колева.

Тя обясни още, че има две са усложнения от затлъстяването – метаболитни (диабет) и онкологични заболявания (доказани са 18 вида).

Вижте още