РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Затвор за мъж, предизвикал катастрофа и убил младеж

Публикувано на:

Окръжен съд – Стара Загора осъди на шест години и четири месеца лишаване от свобода, което да се изтърпи при първоначален „общ“ режим, 26-годишен мъж, който по непредпазливост причинил катастрофа и убил младеж. Мъжът е шофирал след употреба на метамфетамин. Съдът го лиши от правото да управлява моторно превозно средство за срок от осем години.

По силата на постановената присъда подсъдимият е признат за виновен в това, че на 05.05.2018 г., при управление на лек автомобил, нарушил правила за движение, предвидени в Закона за движение по пътищата - управлявал превозното средство със скорост от 135 км/ч при допустима 90 км/ч, не изпълнил задължението си да намали скоростта и в случай на необходимост да спре, когато възникне опасност за движението, не изпълнил задължението си преди да започне маневра, да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат преди него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение, както и навлязъл с управляваното от него моторно превозно средство на обозначена площ, забранена за движение на пътни превозни средства, като по непредпазливост причинил смъртта на 18-годишен младеж и тежка и многостепенна средна телесна повреда на непълнолетно към датата на деянието момче (и двамата пътували заедно с подсъдимия в управлявания от него автомобил към с.Дълбоки), като деянието е извършено след употреба на наркотично вещество – метамфетамин.

Наказателното производство премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното му наказание бе намалено с една трета. Съдът приложи законовата процедура, след като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

Отделно подсъдимият ще търпи и наказание от още шест месеца лишаване от свобода, при първоначален „общ“ режим, тъй като реализираното от него пътно транспортно произшествие е извършено в изпитателния срок по предходното му осъждане за шофиране след употреба на амфетамин и канабис.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Вижте още