РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Представиха пилотна технология за неутрализиране на въглеродните емисии в ТЕЦ „Марица Изток 2“

Публикувано на:

ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще поиска официално разрешение от Българския енергиен холдинг да бъде изградена пилотна инсталация към един от енергийните блокове на централата, която да улавя и преобразува отделяните въглеродни емисии в полезни вещества и продукти, без да се налага те да бъдат складирани. Идейният проект е на известния учен и изследовател проф. Жеко Ганев и неговата компания за изграждане на пречиствателни инсталации на базата на озон „ЕлфиТех“.

Разработката дава реална възможност на ТЕЦ „Марица Изток 2“, както и на останалите тецове от комплекса, да продължат да произвеждат електроенергия чрез изгаряне на въглища и в същото време да постигнат нулев въглероден отпечатък.

Идеята на проф. Жеко Ганев е без да се променя каквото и да било по технологичния процес на топлоцентралата, инсталацията на "ЕлфиТех" да улавя отделения въглероден диоксид и да го трансформира до въглероден окис, който да попада в специален зеолитен катализатор, където ще се метанизира чрез водород.

Като краен продукт от въглеродните емисии ще се получава енергиен газ, който съдържа 80% метан и 20% въглероден окис. Голямата част от този енериен газ ще се изгаря в допълнително изградени газови турбини, които вторично ще произвеждат електроенергия. Част от него ще се преобразува във вещества и компоненти, които са ценни материали за химическата промишленост и строителството. Според проф. Ганев, сероочистките ще станат излишни.

Технологията на "ЕлфиТех" е без аналог в света и в момента върви процес по патентоването й в Европа.

Пилотната инсталация, която трябва да бъде изградена на площадката на ТЕЦ „Марица Изток 2“, е с мащаб 1:20 от реалната инсталация и ще струва 10 милиона лева. 

„Изваждането на необходимите документи и разрешителни, включително на ОВОС, ще отнеме около 3 месеца. След това в рамките на около година пилотната инсталация може да бъде изработена и инсталирана“, обясни проф. Ганев.

Според кмета Живко Тодоров пилотната инсталация ще даде възможност да се потвърди икономическия ефект от внедряването на новата технология. Изчисленията на проф. Ганев сочат, че чрез иновативната инсталация ТЕЦ-2 ще може да произвежда електроенергия, която да е изгодна и ще се реализира с печалба на свободния пазар“, посочи Живко Тодоров.

Оборудването на всеки от енергийните блокове на ТЕЦ-2  с инсталацията на „ЕлфиТех“ ще струва между 95 и 100 милиона лева. То ще се извърши поетапно, така че инвестицията да бъде разсрочена във времето.

Вижте още