РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Обвиниха мъж и момиче заради телефонни измами

Публикувано на:

Районна прокуратура – Стара Загора внесе в съда обвинителен акт спрямо 42-годишен мъж и 15-годишно момиче. Двамата са обвинени в това, че в периода от 5.08.2020 г. до 10.08.2020 г., в Провадия, Варна и Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, като помагачи и в съучастие помежду си и с неустановено лице, представило се  за полицейски служител, с цел да набавят за себе си и за другиго имотна облага, подпомогнали неустановеното лице, да поддържа заблуждения у трима пенсионери, че съдействат на полицията за залавяне на телефонни измамници, и с това причинили на пострадалите щети в размер на общо 11 548 лева. Измамама от мъжа е извършена в условията на опасен рецидив. Обвиняемият е предаден на съд за престъпление по чл. 211 вр. чл. 210 вр. чл. 209 вр. чл. 20 вр. чл. 26 и чл. 29 от Наказателния кодекс, а момичето - за престъпления по чл. чл. 210 ал.1 вр. чл. 20 вр. чл. 26 вр. чл. 63 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че обвиняемият се свързвал по домашни телефони с пострадалите – трима пенсионери. Той и неустановено по делото лице се представяли за служител на МВР. Обяснявали на пострадалите, че трябвало да съдействат на полицията за залавяне на телефонни измамници. Питали в кои банки имат спестени пари, като ги предупреждавали, че трябва да ги изтеглят и предадат, защото авоарите им били застрашени от хакери. В един от случаите пострадалата пенсионерка била заплашена, че ако не даде парите, „ще й режат пръстите“. Измамниците също твърдели, че разполагали с апаратура, която откривала наличието на пари в домовете. Пострадалите предали сумите, които имали, а един от тях и златни накити, всичко на обща стойност 11 548 лева. Непълнолетната обвиняема отивала до определени места и вземала парите и бижутата, подготвени от пострадалите.                                                                         

Обвиняемият е осъждан многократно за престъпления против собствеността. Той е бил освободен от затвора по изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“  през февруари 2020г.

Предстои Районен съд – Стара Загора да насрочи първо заседание по делото

Вижте още