РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Живко Тодоров: Община Стара Загора е категорично против кариера за добив на подземни богатства

Публикувано на:

Позицията ни не се е променила. Община Стара Загора е категорично против кариера за добив на подземни богатства, коментира пред zagora.bg кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Кариерата ще се намира на територията на две общини - Стара Загора и Николаево.

Мотивите на администрацията са, че има опасност за околната среда, а пътищата и инфраструктурата ще бъдат разбити.

„Вече има една кариера, още една ще унищожи окончателно инфраструктурата“, категоричен е кметът.

На 28 юни областният управител Иван Чолаков е подписал заповед, с която разрешава „на „АС - СТОУНС“ ООД, със седалище и адрес на управление гр. Пловдив, да възложи изработване на СПЕЦИАЛЗИРАН ПОДРОБЕН УСТРОЙСТВЕН ПЛАН за кариера за добив на подземни богатства , в землищата на с. Братя Кунчеви и с. Оряховица, община Стара Загора и в землището на с. Едрево, община Николаево, област Стара Загора, част от концесионна площ от находище „Кереч Търла“, участък „ Кереч Търла – запад“ и участък „Кереч Търла – изток“.

Площадката, избрана за реализиране на инвестиционното намерение, представлява част от горска територия – частна държавна собственост и заема част от предоставената концесионна площ. Разработваният терен е достъпен по прилежащи и пресичащи го съществуващи горски черни пътища, които имат връзка със с. Братя Кунчеви, общ. Стара Загора.

В проектната кариера за добив на подземни  богатства ще се добиват варовици (въздушна  вар за сероочистка) и доломити и се намира в границите на утвърдените запаси на концесионна площ на находище „Кереч Търла“. Добивът на подземните богатства ще се извършва по открит способ, като дейностите по осъществяването му не представляват строеж по смисъла на ЗУТ и не се изисква издаване на разрешение за строеж за дейността. Не се предвижда извършване на строителство.

Предвижда се поставяне на преместваема мобилна трошачно - сортировъчна инсталация за първична преработка на добитата суровина, както и поставяне на преместваеми съоръжения от контейнерен тип с нужното предназначение за санитарно-битови нужди за персонала на обекта“, пише в заповедта на областния управител.

През 2018 година, жителите на 11 старозагорски села блокираха Подбалканския път София-Бургас. Хората настояха за мораториум върху разрешителното за дейността на кариерата и за нова оценка на въздействието върху околната среда, в която да бъде отчетено и тяхното мнение. Те се притесняват, че кариерата ще промени климата в района и ще замърси въздуха и водата.

„Очаква се да бъдат изсечени около 800 декара хубава гора. На много малко отстояние от тази кариера е вододайната зона на Едрево”, обясни тогава кметът на Николаево Косьо Косев.

В района има популация на благороден елен, а изграждането на мината може да погуби представители на този животински вид, разказаха местните хора.

Тогава областният управител Гергана Микова отказа да подпише заповедта.

Вижте още