РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Хореографът Андрей Босов поставя балета "Спящата красавица"

Публикувано на:

Балетът на Държавна опера-Стара Загора започна интензивни репетиции за премиерата на „Спящата красавица“.

Хореограф на постановката е Андрей Босов, който вече е в Стара Загора. Премиерата е на 29 април /Международен ден на танца/ и ще е кулминация в събитията, посветени на 70 години от създаването на професионална балетна трупа в Града на липите.

Андрей Босов е роден през 1953 г. в Санкт Петербург. Възпитаник е на  престижното училище „А. Ваганова“. Носител е на наградите от Конкурс за млади изпълнители, Санкт Петербург (1978) и за хореография на Всесъюзен конкурс, Москва, Русия (1984).

От 1972 г. се присъединява към балетната трупа на Мариинския (Киров) театър в родния си град. Специализираната критика оценява елегантността, чара и дълбоко осмислената му актьорска игра. Затова неслучайно легендарният Михаил Баришников, малко преди да напусне като невъзвращенец Съветския съюз, избира Босов да участва в балета „Блудният син“  през 1974 г.

В периода 1983-1988 г. завършва специалността „Хореография и балетмайстор“ в Институт „Луначарски“, Москва при Владимир Василиев (единственият носител на Голямата награда „Варна“ в историята на Варненския международен балетен конкурс) и Екатерина Максимова.

Успоредно с това преподава класически и дуетни танци в училището „Ваганова“. През 1987 г. създава трупа за камерен балет в Мариинския театър. Наред със собствените си постановки,  проявява силен интерес и към други руски съвременни хореографи: Михаил Фокин, Леонид Якобсон. През 1987, 1990 и 1992 г. реализира няколко големи турнета в САЩ. След последното от тях  се пенсионира и остава да работи в Америка. Там в периода 1992 – 1995 г. е артистичен директор на „Център за изпълнителски изкуства“, Уотървил, щата Мейн. През 1996 – 2013 г. основава и ръководи като артистичен директор, Балетен театър „Босов“, Питсфилд, щата Мейн.

От 2014 до 2019 г. е професор във Факултета по Хореография, Университет „Херцен“, Санкт Петербург. Доцент е и на Консерваторията в Санкт Петербург. От 2019 г. преподава и в Руската балетна академия „Ваганова“ и Руска балетна академия „Айфман“.

 

Вижте още