РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Пловдивски студенти опознават непозната Стара Загора

Публикувано на:

Студенти от Пловдивски университет „Св. Паисий Хилендарски" от специалностите „Социална и културна антропология", „Етнология", „Социална антропология" и „История и култура",  са на 10-дневна лятна практика в Стара Загора. По време на престоя си те ще събират градски разкази и легенди за града.

Младите градски изследователи се срещнаха със зам.-кмета на Община Стара Загора с ресор „Култура, туризъм и младежки дейности" Милена Желева. Пред тях тя разкри, че в момента се извършва мащабен ремонт на Летния театър в Стара Загора и допълни, че предстои съвсем скоро да започне обновление и на Драматичен театър „Гео Милев". „Ремонтът ще запази изцяло фасадата на сградата", допълни още Желева.

Тя разказа част от историята на града и най-тъжния момент с опожаряването на Стара Загора на 19 юли 1877 година Стара Загора е превзета и опожарена от войските на Сюлейман паша по време на Руско-турската освободителна война. След тежките отбранителни боеве градът е превзет, опожарен и сринат до основи от турските войски. Броят на убитите е между 7850 и 14 500 души. В старозагорската църква "Света троица" - в храма и двора са избити над 2500 души мирно население. Много млади жени и деца са отвлечени в робство. Градът остава 5 месеца в ръцете на турците. На 13 януари е освободен повторно. Възстановяването на Стара Загора започва веднага след освобождението на България.

На 5 октомври 1879 г. княз Алеко Богороди полага символичния основен камък. Стара Загора се превръща в първия следосвобожденски град с модерен облик - с широки и прави улици, и големи площади.

Зам.-кметът пожела на младите хора да „разкрият" непознати кътчета от Стара Загора и да се върнат отново в града. Днес студентите се включиха в извънреден градски тур от поредицата „Стара Загора -  неразказани истории по правите улици" на Туристически информационен център Стара Загора. 

По време на престоя си младежите ще посетят още Регионалния исторически музей, Регионална библиотека „Захарий Княжески", Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора", Музея на религиите и други емблематични места.

Вижте още