РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Слаб интерес към ваксинацията в Старозагорско

Публикувано на:

По инициатива на РЗИ в Областна администрация се проведе заседание с част от състава на Областния медицински съвет под председателството на областния управител Иван Чолаков. Присъстваха д-р Станимир Станков, директор на РЗИ, д-р Таня Парчемлиева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ, Татяна Димитрова, началник на РУО, зам.-кметове и експерти по здравеопазване от общините.

Д-р Перчемлиева представи анализ на заболеваемостта от COVID-19 от началото на тази година досега. Данните показват, че в Старозагорска област най-тежка по отношение на коронавируса ситуацията е била през второто тримесечие на годината. На 4 април е регистриран пик от 669.4 заболели на 100 000 души. Пикът е продължил до 22 май, когато областта влиза в оранжевата зона на заболеваемост. След 22 юни заболелите от COVID-19 са по-малко от 20 на 100 000.

За 3-месечния пиков период, обхващащ април, май, юни, от коронавирус са починали 289 души. Общият брой на починали от пандемията в Старозагорска област до този момент надхвърля 900 души.

Изоставащата имунизация на населението бе другата основна тема, която бе обсъдена на заседанието. Д-р Перчемлиева съобщи, че РЗИ разполага с достатъчни количества от всички видове ваксини, одобрени за ползване у нас, но интересът към имунизацията е слаб. В областта процентът на ваксинираните е около 18-19.

„Хубаво е, че в България заболеваемостта спадна. Така нареченият “индийски“ щам обаче върлува около нас и в края на август и началото на септември очакваме заболеваемостта отново да се покачи. Точно затова моментът сега, в месеците с ниска заболеваемост, е изключително благоприятен за поставяне на ваксина. Разкрили сме достатъчно имунизационни пунктове в цялата област. Готови сме с мобилния кабинет да достигнем буквално до всеки трудно подвижен човек, който желае да се ваксинира“, каза д-р Перчемлиева.

Татяна Димитрова изнесе данни за имунизацията на педагогическия и непедагогически персонал по училища и детски градини. „Картината не е много добра. В старозагорска област функционират 121 училища и 78 детски градини. Направената от нас анкета показва, че само в 44 училища и в 26 детски градини директорите са се имунизирали срещу коронавируса. Броят на училищата, в които 70 процента от персонала е ваксиниран, е едва 3, а детската градина е само една. В 87 училища от областта ваксинираните педагогически и непедагогически кадри са под 30%“, съобщи началникът на РУО. Данните от анкетата показват, че на първо място като причина за отказ от ваксинация учителите посочват страха от негативни странични ефекти. 

На Областния съвет бе взето решение да се проведе среща с неформални лидери и религиозни водачи от ромските общности и със здравни медиатори с цел засилване на интереса към ваксинирането. Към момента процентът на имунизираните в ромските квартали жители клони към нула.

Участниците в Областния медицински съвет посочиха още, че трябва да се разшири медийната кампания включително и по места, с цел убеждаване на населението от необходимостта от имунизация.

Вижте още