РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

„Не залагай съдбата си на карта” - кампания за превенция на трафика на хора с фокус върху сексуалната експлоатация

Публикувано на:

Агенцията по заетостта се включва като партньор в стартиращата кампания за превенция на трафика на хора с фокус върху сексуалната експлоатация „Не залагай съдбата си на карта”.

Кампанията се изпълнява от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и Националната комисия за борба с трафика на хора, с подкрепата на EMPACT, и цели да насочи вниманието на обществото и рисковите групи към методите за въвличане в трафик, разпознаване и подпомагане на жертвите на сексуална експлоатация.

Kампанията ще се проведе в два периода: до 31 юли с фокус върху рисковете от въвличане в трафик на хора с цел сексуална експлоатация и от 18 октомври до 30 ноември с акцент върху ползвателите на сексуални услуги, предоставяни от жертви на трафик. В рамките на кампанията ще бъдат разпространени информационни материали и клипове с цел превенция и повишаване на информираността по темата.

Агенцията по заетостта обръща внимание, че често сред предпоставките за попадане в трафик на хора с цел трудова или сексуална експлоатация са рисковите инициативи за трудова реализация – най-вече в чужбина. По тази причина лицата, търсещи постоянна или сезонна работа зад граница, трябва да бъдат особено внимателни когато избират или приемат оферта за работа, както и да бъдат добре информирани за начините за предпазване от рискови ситуации. Важни съвети и контакти за съдействие са публикувани на сайта на Агенцията по заетостта в рубриката „Превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация”, където ще бъдат периодично добавяни и материали, свързани с кампанията „Не залагай съдбата си на карта”.

Подробности за кампанията са публикувани на сайта на Министерство на вътрешните работи, а повече информация за проблемите, свързани с явлението „трафик на хора”, може да бъде намерена на интернет страниците на Националната комисия за борба с трафика на хора: www.antitraffic.government.bg и www.antitraffic.bg.

Вижте още