РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

„Любовен еликсир” за 100-годишнината на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”

Публикувано на:

Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” подготвя за своята 100-годишнина премиерата на операта „Любовен еликсир” от Гаетано Доницети. Постановката е съвместна продукция на Академията и Държавна опера-Стара Загора, и се поставя специално за юбилейните празници. В подкрепа на проекта се включи и Националната опера на Тимишоара, Румъния с декорите и костюмите, които са дело на именитите български художници Борис Стойнов и Цветанка Петкова-Стойнова. Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов. Диригент Ивайло Кринчев.

На 25 юни, петък от 19.00 часа и на 26 юни, събота от 16.00 часа, на сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски” ще се състоят двете премиерни представления на операта „Любовен еликсир” от Доницети с участието на студенти и докторанти на НМА „Проф. Панчо Владигеров”, Академичния симфоничен оркестър с концертмайстор Жорж Паликарски, хора на Държавна опера-Стара Загора.

В двата спектакъла солистичните главни роли ще си поделят младите оперни надежди-възпитаници на вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров” Мария Славова и Ма Байсюе /в ролята на Адина/, Божидар Иванов, СонгЦе, СтоянБуюклиев /Неморино/, Анастасия Алтухова, Василики Параскева /Джанета/, Денис Бояджиев, ДжанЮен /Белкоре/, Боян Савов, Живко Добрев /Дулкамара/. Асистент-диригент и хормайстор е Виктор Крумов, асистент режисьор Денис Бояджиев.

Подготовката на спектакъла на операта „Любовен еликсир” стартира преди повече от половин година. През последните месеци младите артисти репетират усилено със своите педагози и корепетитори, както и в истинска театрална среда, предоставена им от Държавна опера-Стара Загора. Старозагорската опера не за първи път дава възможност за сценични изяви на талантливите студенти по оперно пеене. Сега театърът партнира в създаването на цялостен спектакъл, който се поставя и ще бъде представен за първи път пред софийската публика.

Вижте още