РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Новата специалност на Медицинския колеж „Ортопедичен техник" - единствено в Стара Загора

Публикувано на:

Специалността „Ортопедичен техник", една от новите в Медицинския колеж към Тракийския университет ще бъде водена от известния български учен проф. Евгени Дюкенджиев. Специалността е единствена за страната, а оборудването е в размер на 70 хиляди лева е дарение от проф. Дюкенджиев. В учебната зала са представени научните постижения в ортопедичната техника от най-древната ортеза – рицарска броня до най-съвременните методи в специалността в помощ на хората с проблеми в двигателния апарат. Проф. Евгени Дюкенджиев ще обучава млади специалисти, за да остави след себе си последователи на интересната, но сложна професия.

"Досега тази специалност не се е изучавала в страната, въпреки нуждата от такива специалисти. В България инвалидите са над половин милион, като ортопедичните са около 200 хиляди, а няма нито един специалист – ортопедичен техник, нито със средно, нито с висше образование. Това са високи технологии и занаятчийският подход не е желателе", коментира професорът, чиято научна и преподавателска дейност минават в Русия и Латвия.

Проф. Евгени Дюкенджиев демонстрира научните си постижения, които са приложени в световната практика. Той е участвал в разработването на лунохода за автоматичната междупланетна станция „Луна-29", разработил е и протеза за новородено без крайници. Професор Дюкенджиев е автор на редица изобретения, които са помогнали на хората с проблеми с двигателния апарат.

Другата нова специалност в Медицинския колеж е „Медицински оптик". За нея разказа Калоян Върляков, който ще води лекции и упражнения на бъдещите студенти. Мобилна оптика с високотехнологична апаратура беше ситуирана в двора на Медицински колеж. Калоян Върляков сподели, че освен обучителна дейност, специалността ще има и социална такава, като се възползват от модерните възможности на телемедицината.

„Идеята на телемедицината е свързана с това, че в момента има много малки населени места, където хората са лишени от медицински услуги. При тях, освен че финансовият фактор е изключително важен, транспортният фактор е също голям проблем. Виждаме хора, които търсят помощ в медицински центрове прекалено късно, с доста сериозни проблеми. Ранната диагностика е изключителна важна. Целта ни е да направим медицинската услуга безплатна и достъпна за хората. Мечтата ни е това да стане един много добър тренажор за Медицински колеж, тъй като по-добра практика от това да виждаш какво се случва в малките, средните и големите населени места няма", обясни Върляков.

Вижте още