РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Писателката Неда Антонова гостува под липите с книга за Паисий

Публикувано на:

В навечерието на празника преп. Паисий Хилендалски – 19 юни, по покана на библиотека „Родина”, в Стара Загора ще гостува писателката Неда Антонова със своя последен романБезмълвие” (изд. Хермес, 2020). Книгата, която разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски, автор на „История славянобългарска“, ще бъде представена на 18 юни, петък, от 17:30 ч. в Регионалния исторически музей – IV експозиционно ниво.

За книгата

Петър Баанов, мирското име на Паисий, е висок, рус и синеок младеж, достатъчно образован за своето време. Той е изпълнен с енергия и обладан от амбиция да живее във Виена, да търгува в тамошната кантора на брат си Вълчо, там да се задоми и децата му да не бъдат „робове“...
Но Петър извършва грях – неволно убива момичето, което харесва. И вместо към Виена, животът му поема към монашеската килия при брат му Лаврентий в Хилендар, за да търси опрощение...
Следват десет години, за които и до днес историята и манастирските хроники мълчат. Години на странстване, време на мизерия, смъртни опасности, унижения, разкаяние и любов... Бяла лястовица за простите хора в селата и черна овца сред манастирското братство, проигумен Паисий накрая намира път за спасение на душата си. Той посвещава остатъка от своя живот, за да даде на българския род памет и история. Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките.
Неда Антонова, след дълги години на проучване, ни го описва като различен човек. Човек от Бога и за Бога. Жив човек.

За автора

Неда Антонова е автор на повече от 20 романа, по-голямата част от тях сюжетно свързани със събития от българската история. На особен читателски интерес се радват „Войната свърши в четвъртък“, „Не умирай вместо мен“, „Ангела“ и „Приют за щастливи“. Нейни книги са преведени на френски, руски, чешки и полски. Неда Антонова е единствената жена, удостоена с литературната награда „Златен меч“. Днес писателката живее и работи в Търговище.

При последното си гостуване в Стара Загора тя представи книгата „Първия след Бога. Любовта и смъртта на Васил Левски”.

Вижте още