РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Старозагорски ученици се обучаваха в Детско полицейско управление

Публикувано на:

Третокласници от Начално училище „Димитър Благоев“ завършиха първата година от обучението си по програмата на МВР „Детско полицейско управление“. В продължение на две години те ще се запознаят с работата на полицейските служители, на пожарникарите, на съдиите. Ще участват и в различни ситуации свързани с полицейското разследване.

Днес малчуганите бяха посрещнати от своите обучители пред сградата на Първо районно управление „Полиция“. Там те се запознаха с полицейските кучета Арс-патрулно следово куче, което е обучено да издирва хора и с малката Ира, само на два месеца и половина, която ще се обучава в откриване на взривни вещества. Малките доброволци можеха да влязат в полицейската кола, да натиснат клаксона или да включат сирените.

„Сега ще разгледаме сградата на нашето управление. Ще влезем в помещенията за задържане на пълнолетни и непълнолетни, ще видим стаята на тел. 112 и залата за оперативки“, обясни Кремена Маринова, инспектор Детска педагогическа стая.

След това децата отговаряха на въпроси за правилата за движение по пътищата, както и за опасностите, които дебнат в Интернет. Решаваха и казус свързан с тел. 112 и оказване на помощ на възрастен човек на улицата.

„Възхитен съм от Вашите познания. Вие в пълна степен сте усвоили основните моменти в полицейската работа. Да сте здрави и да споделяте знанията си с Вашите близки“, пожела Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора.

На тържествената церемония по връчване дипломите на доброволците присъстваха главен инспектор Жеко Костов, началник сектор „Охранителна полиция“, Донка Вътева, секретар на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, Пламен Тодоров, началник отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи“ и Жана Минчева, директор на Начално училище „Димитър Благоев“ .

Всички участници получиха грамоти за завършен първи курс и подаръци. Те написаха свои послания и пожелания, които залепиха на специално табло.

Програмата „Детско полицейско управление“, която стартира през 2016 г.,  е инициатива на Министерството на вътрешните работи. В Стара Загора тя се осъществява в партньорство с Община Стара Загора и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. Целта е чрез теоретични и практически занимания, децата да получат различни умения.

Вижте още