РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Ден втори – Владо Пенев сади златна липа, гледаме наситена програма с кинохитове

Публикувано на:

Днес е ден втори от кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“ в Стара Загора. Програмата на филмовия маратон ще стартира в 10.30 часа с австрийската драма „Оскар и Лили“ в залата на Държавна опера Стара Загора. Филмът разказва за депортирането на две чеченски деца бежанци от Австрия. Извеждането им от страната е временно спряно, след като майка им се опитва да се самоубие. Но какво ще се случи със семейството сега?

В същия час в зала Библиотека започва документалната лента от България „Какъв цвят има този свят“ на продуцента и оператор Пламен Герасимов с режисьор Ралица Димитрова. В една от главните роли ще видим любимият на старозагорци Ованес Торосян.

В 12,30 ч. в операта започва един от интересните игрални филми от България „Пепел върху слънцето“ (2020) с Юлиян Вергов в главната роля, който влиза в кожата на лекар, попаднал в медиен скандал след смъртта на пациент.

Филмът от Германия „Сестричка“ е в конкурсната програма и е с начален час на прожекция от 14.50 ч. в операта.

В 15 часа в библиотеката започва друго прелюбопитно заглавие от България – документалната лента на Валентина Фиданова – Коларова „Парцалев“ (2021), която надниква в интимния свят на големия актьор.

В 16.50 ч. в залата на операта е конкурсното предложение от България „Страх“ (2020) на режисьора Ивайло Христов. 10 минути по-късно – в 17.00 ч., в библиотеката започва документалната копродукция от България, Германия, Великобритания и Русия „Денят на жените“ (2020), а веднага след него документалният филм от България „Най-сладкото“.

В 19 часа в библиотеката ще се завъртят четири филма, създадени от старозагорски ученици – „Избери живот“, „Правилният ход“, „Стара Загора – история на 8000 години и „Хами“, като младите автори лично ще представят творбите си.

В 19.20 ч. в операта започва новата българска комедия „Като за последно“ (2020) с Мария Бакалова и Васил Банов в главните роли. Преди прожекцията филмът ще бъде представен от режисьора Ивайло Пенчев и актьорите Антон Радичев, Любен Чаталов и Васил Банов.

В 19.45 ч. в библиотеката започва „Икономът“ (2018) на полския режисьор и член на журито Филип Байон, който лично ще представи лентата.

От 21.20 часа в операта следва унгарският кинохит на Ищван Сабо „Окончателен доклад“ (2020). Програмата за деня ще приключи в библиотеката с грузинския игрален филм „Началото (2020), който ще започне в 21.30 ч.

Пълната програма може да видите на www.thegoldenlinden.com.

Вижте още