РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Разработват Национална карта на социалните услуги

Публикувано на:

Национална карта за социалните услуги разработва Министерството на труда и социалната политика. Тя ще представи анализ на потребностите, от което ще зависи и степента на финансиране. Това каза в Стара Загора социалният министър Деница Сачева.

В момента социалните услуги в страната са 1356. Средствата за тази година са около 294 милиона лева. Именно Националната карта ще бъде гаранция, че няма да се създаде безконтролен пазар на социалните услуги и че някой ще печели на гърба на хората, обясни министърът.

„Става дума за регулиране на търсенето, предлагането и за насочването на обществените средства само там, където е необходимо разкриването на социалната услуга”, каза Сачева.

„Проблемът с кадрите обаче остава сериозен. И ние трябва да си даваме сметка за това, че трябва да имаме стратегия за привличане на повече хора, които да учат и после да практикуват тези професии. Това е функция както на политиката, която ние смятаме да предприемем, на възнаграждението, но и функция на българското общество към тези специалисти. Колкото повече показваме негативните примери, толкова повече ще отблъскваме младите хора да ги избират”, коментира Деница Сачева.

В Стара Загора тя посети Дневния център за деца и младежи с увреждания, за които се грижат 27 специалисти и помощен персонал. Капацитетът на центъра е 72 места.

Вижте още