РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

И БСП върна мандата, предсрочни избори на 11 юли

Публикувано на:

Президентът Румен Радев връчи последния мандат за съставяне на кабинет на лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя го върна минути, след като ѝ беше връчен.

"Запознат съм с решението на Националния съвет на БСП, но допуснах, че има промяна във вашето решение", заяви Радев.

"Нашето желание беше да има правителство, което да реши проблемите на хората - социални помощи за хората в кризата, да стабилизира икономиката, да подготви плана за възстановяване и да разгради модела "Борисов". Подадохме ръка на втората политическа сила, но и партиите на протеста заявиха, че няма да получим подкрепа. Няма да се отменим от решението на Националния съвет и затова Ви връщаме мандата", каза Корнелия Нинова.

Държавният глава подчерта, че вече е ясно, че този парламент ще  бъде разпуснат и ще бъде назначено служебно правителство.

"Ако и след тези избори стигнем до същата патова ситуация, България може да изпадне в конституционна криза", каза президентът и призова партиите да осмислят своите приоритети и да потърсят единодействие за възстановяване на върховенството на закона, борбата с фалитите и бедността.

Той коментира, че ще изслуша кандидатите на партиите за Централната избирателна комисия (ЦИК) още тази седмица. "Трябва да се действа отговорно, новосформираната ЦИК трябва да влезе в своята роля с разпускане на НС и указа за насрочване на предсрочните избори", заяви Радев.

Следващата седмица ще бъде разпуснато 45-то Народно събрание и ще се назначи служебно правителство.

"При това положение се очертава, че предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 11 юли", посочи Радев.


снимка: БТА

Вижте още