РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

28 април - Международен ден на загиналите при трудови злополуки

Публикувано на:

На  28 април отбелязваме Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки. В 12:15 часа, РС на КНСБ гр.Стара Загора ще отдаде почете загиналите при трудови злополуки работници и служители пред паметната плоча в парк "Пети октомври".

По оперативни  данни на НСИ през 2020 г. за страната са установени 2309 трудови злополуки, от тях 858 станали с жени. През годината са регистрирани 89 смъртни трудови злополуки и 5 трудови злополуки, довели до инвалидност.

Статистиката за област Стара Загора показва, че през 2020г. трудовите злополуки са 95, 23 от пострадалите са жени, смъртните случаи са четири. Една трудова злополука е довела до инвалидност.

Четирите смъртни злополуки в Старозагорско са в секторите: 

Растениевъдство, животновъдство и лов; спомагателни дейности

Горско стопанство

Производство на хранителни продукти

Производство на изделия от други неметални минерални суровини

Оперативната информация за трудовите злополуки сочи, че икономическите дейности с най-голям брой трудови злополуки през 2020г. са:

- добив на въглища с 26 злополуки;

- производство на метални изделия с 20 злополуки.

Секторът „Добив на въглища“ традиционно остава с най-голям брой трудови злополуки. Най- честите причини за трудовите злополуки са в резултат на неправилно използване на работното оборудване, подхлъзване и падане в резултат на недобро състояние на пешеходните маршрути при лоши метеорологични условия, неспазване от страна на пострадалите на разписаните правила и инструкции за безопасна работа при съответните трудови дейности и др.

В другата икономическа дейност с най- голям брой трудови злополуки за 2020г. „Производство на въоражение и боеприпаси“, най- честите причини довели до трудови злополуки са- неизползване на осигурените лични предпазни средства, навлизане на работника в опасната зона след стартиране на производствен процес от самия него, вероятно неправилно складиране на взривни вещества.

Налага се мнението,че дейностите по осигуряване на здраве и безопасност при работа  в голяма част от предприятията, особено в малките и средните,  се възприемат предимно като задължение, наложено от закона.  През 2020г. обаче, пандемията COVID- 19 постави нови предизвикателства пред работодателите. Акцент при контролната дейност беше спазването на противоепидемични мерки, актуализацията на оценката на риска в резултат на нововъзникналия риск от заразяване с коронавирус и мерките, предприети от работодателите за ограничаване и намаляване на разпространението му, осигуряването на дизинфектанти и лични предпазни средства и контрол от страна на работодателите за използването им от работещите по време на работа, провеждане и документиране на извънреден  инструктаж на работниците и служителите.

Вижте още