РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Президентът връчи мандат на "Има такъв народ", партията го върна

Публикувано на:

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на номинираната за министър-председател от "Има такъв народ" Антоанета Стефанова. От партията веднага го върнаха.

"Г-н президент, ние от партия "Има такъв народ" ясно заявихме, че няма да влизаме в коалиции с партии на статуквото и спазваме своето обещание. За нас не е нормално създаването на безпринципни коалиции затова връщаме мандата за съставяне на правителство", заяви Стефанова.

"В кризи като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство и затова на всеки мандат се гледа с особена надежда. Но разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия. Обществото ни от години очаква парламентът да вземе решения за изсветляване на изборния процес, не по-малко значима е и устойчивостта в социалната и икономическа политика в условията на криза и в тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент и те трябва да бъдат взети независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителна власт. Трябва да търсим баланс", коментира президентът.

След като от коалицията ГЕРБ-СДС не успяха да намерят подкрепа за предложения от тях кабинет, а от "Има такъв народ" се отказаха да излъчват правителство, съгласно Конституцията президентът Румен Радев ще възложи на някоя следваща парламентарна група в 45-ото Народно събрание да посочи кандидат за премиер, като не е задължително това да е третата по големина.

Ако не се постигне съгласие за правителство, президентът назначава служебен кабинет, разпуска парламента и насрочва нови избори.

снимка: БТА

Вижте още