РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Нова колония на белошипи ветрушки бе потвърдена в околностите на Спасителния център

Публикувано на:

Тази пролет екипът на проект „Живот за белошипата ветрушка“ LIFE19 NAT/BG/001017 изброи между 4 и 5 „диви“ двойки белошипи ветрушки в небето над Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

„Тази бройка категорично доказва наличието на стабилна колония, нещо, с което за първа година можем да се похвалим, след като две години подред освобождаваме белошипи ветрушки в района. Тези от птиците, които успяхме да идентифицираме благодарение на пръстена, с който са маркирани, са излюпени във волиерите на Центъра и освободени през 2020 и 2019 година", коментират от Зелени балкани.

Това е третата доказано съществуваща колония белошипи ветрушки от началото на работата на Зелени Балкани по завръщане на вида у нас, започнала преди около осем години и първата, открита в рамките на проект "Живот за белошипата ветрушка" LIFE19 NAT/BG/001017. Другите две колонии, известни в България от преди,  се намират  село Левка, част от защитена зона от НАТУРА 2000 "Сакар“ и „Лукойл Нефтохим Бургас” АД.

За новосформираните  двойки, екипът профилактира и поправи съществуващите в Спасителния център гнездови платформи, като се надява те да станат дом на бъдещите птичи семейства.

Откриването на нова колония на вида у нас е значимо събитие, доказващо ефективността на усилията за работа по вида. Така в Спасителния център освен на затворено, вече се размножават и редки видове в естествената им среда. Екипът на Зелени Балкани ще продължи да наблюдава небето над Спасителния център и околността в търсене на нови двойки от соколчентата.

Вижте още