РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

415 домакинства от областта попадат в анкетно проучване за доходите и условията на живот

Публикувано на:

През периода април - юни 2021 г. Националният статистически институт, чрез териториалните си структури, включително отдел „Статистически изследвания - Стара Загора“, провежда анкетно проучване „Статистика на доходите и условията на живот“. С Регламент № 1700 от 2019 г. на Европейския парламент и на Съвета се определя обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки. Проучването за доходите и условията на живот (SILC) е част от изследванията, включени в регламента, и се отнася до събирането на съпоставима и актуална информация за моментното състояние и динамиката на доходите, както и за нивото и структурата на бедността и социалното изключване на национално и европейско ниво.

Изследването се провежда върху шестгодишен ротационен панел от обикновени домакинства. За Република България размерът на извадката в панела за 2021 г. е около 9 200 домакинства, разпределени във всички области на страната. Освен домакинството, попаднало в извадката, обект на наблюдение са и всички негови членове на 16 и повече навършени години.

В област Стара Загора изследването ще се проведе в градовете: Гурково, Гълъбово, Казанлък, Крън, Мъглиж, Николаево, Павел баня, Раднево, Стара Загора и Чирпан, както и в селата: Априлово, Братя Даскалови, Ветрен, Винарово, Габарево, Горно Ново село, Горно Сахране,
Горно Черковище, Еленино, Загоре, Зимница, Конаре, Могила, Мъдрец, Ново село, Оряховица, Осетеново, Подслон, Полски градец, Разделна, Розово, Спасово, Старозагорски бани, Сърнево, Трънково, Хан Аспарухово, Черганово, Шейново и Юлиево.

В периода април - юни 2021 г. 415 домакинства на територията на област Стара Загора ще бъдат посетени от специално обучени за целта анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника - Въпросник за домакинството и Индивидуален въпросник. Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.

Всеки от анкетьорите на Отдел „Статистически изследвания - Стара Загора“ при посещение в домакинствата ще се легитимира със служебна карта, издадена от Териториалното статистическо бюро - Югоизток към Националния статистически институт.

Изследването се провежда паралелно във всички страни от Европейския съюз с обща методология и инструментариум. Получените резултати допринасят за оценка на условията на живот в отделните страни, структурата и разпределението на доходите на домакинствата и участието им в социалния живот на страната.

Вижте още