РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Светослав Колев, кандидат за депутат: Ще работя за подобряване на икономическата среда и развиване на малкия и среден бизнес

Публикувано на:

Светослав Колев е на 37 години, от Стара Загора, женен с едно дете. Втори в листата на Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ за Старозагорски избирателен район, с преференция 102. Икономист по образование. В момента е управител на Индустрилна зона - Казанлък. Владее 2 чужди езика.

Светослав Колев е на мнение, че трябва да се определи икономическия профил на регион Стара Загора, което ще даде възможност за участие на повече икономически субекти във веригата на добавената стойност. За да има развитие на региона трябва да се увеличи брутният вътрешен продукт, който е функция от три елемента – работна ръка, свободни капитали и иновативни технологии. Първите два елемента са оскъдни заради икономическата ситуация, затова трябва да развием третия, за да компенсираме изоставането в другите два и това ще стане чрез създаване на благоприятна среда за стартап иновации.

 

Г-н Колев, какво Ви мотивира да се кандидатирате за народен представител?

Кандидатурата ми не е плод на лични амбиции. Аз успях да се реализирам на пазара на труда и работя по специалността си, което вече е рядко срещано. Много от младите хора учат и след това работят нещо друго. Това е първият проблем. Когато се разминат очаквания и реалност младежите се насочват към други професии и не могат да реализират натрупания по време на обучението си потенциал. Това е сериозен проблем, защото връзката между образование и бизнес е скъсана. В Европа не е така. Там последната година е изцяло насочена към практиката, което е път към бизнеса. След завършване се дава възможност за постъпване на работа. След няколко години се завършва магистратура.

В България има една скрита безработица. 160 000 души нито учат, нито работят. Отрицателният естествен прираст в демографско отношения допълнително влошава картината.

Аз създадох семейство в Стара Загора и останах тук. За мен е важно доброто бъдеще на децата. Има много неотложни проблеми, които трябва да бъдат решени, за които обаче се изисква национална политика и конкретен план.

 

Кои са тези конкретни проблеми и какъв е начинът за тяхното решаване?

Основният е демографската криза. Трябва да се работи много в тази насока. Можем да постигнем подобряване на икономическата среда и развиване на индустрията, но когато няма хора резултатите ще са плашещи. Само за 10 години област Стара Загора е намаляла с около 30 000 души. Областта е не само географски център, но и икономически. Има миграция от малките населени места към Стара Загора и емиграция от Стара Загора към София и чужбина. Това обезкървяване откъм млади хора, ангажирани с работа тук, не води до нищо добро. Моите усилия ще бъдат изцяло насочени към подобряване на демографската картина в района.

Имаме застаряващо население и увеличение на смъртността, в същото време намалена раждаемост. Затова е изключително важно да се стимулира раждаемостта. Мерките трябва да бъдат и социални, и икономически. Държавата трябва да помага на младите смейства:  да има конкретни стимули, при образователен ценз разбира се, и социална сирурност – места в детски градини и образователните иституции, заеми за жилища с нисколихвени кредити и гратисни периоди, опростяване на заеми, които са свързани с образованието. Трябва да работим за осигуряване на благоприятна среда, среда за инвестиране. Икономиката е основен приоритет. Години наред България е заобикаляна от големите инвеститори и трябва да потърсим причините за това. Нефункциониращата правосъдна систем, липса на разделение на властите, неясната законодателна обстановка плаши големите инвеститори. Това трябва да бъде обект на задълбочена работа и проблемът да бъде решен.

 

Какъв е начинът за привличане на инвестиции и развиване на индустриални зони?

Имаме изградена действаща индустриална зона и това е много важно. Трябва да има директно предлагане, срещи с потенциални инвеститори. Важно е Летището да бъде прехвърлено на общината, за да успеем да привлечем големи инвеститори. На Летището площите са големи и това е предимство. Важно е запазването на 10-процентния данък, който е най-нисък в Европа и е важно условие за развиване на бизнес.

Ние предлагаме приемането на необлагаем минимум за хората с най-ниска заплата, данъчно облекчение, запазване ставката към големите инвеститори. Нещо, което е много важно да се случи е децентрализацията на общините, за която се говори по време на всички преизборни кампании, но така и не е взето решение. По този начин самата община ще може да оперира с част от приходите, които генерира. Ако една община увеличи приходите си, то тя ще може да предлага и конкретни стимули на инвеститорите, както и да създаде предимства за привличане на нови.

 

В момента страната ни е в криза. Какво е Вашето мнение за мерките за бизнеса?

За съжаление конкретните действия в икономически аспект не са достатъчни. Финансирането трябва да бъде повече, тъй като в момента опасността от фалити е реална. Трябва да има директно финнсиране на засегнатите отрасли. Мерките трябва да бъдат насочени към всеки един бизнес и да бъдат на всяка цена. Това може да се случи чрез поемане на дълг примерно. Варианти има и трябва да се действа преди проблемът да се е задълбочил още повече.  Мерките трябва да се конкретни, ясни и навременни.

 

Защо е важно хората да гласуват?

Това е единственият начин хората да бъдат чути и да изразят мнението си. Всички сме наясно с разочарованията до момента, но изразът „Това мен не ме засяга“ е грешен. Абдикирането няма да подобри социалнта и икономическата среда. Хората трябва да проследяват дали поетите ангажименти от политиците се изпълняват и как се изпълняват. Задължително е да има отчет пред избитрателите. Прекъсването на връзката депутат - избирател е една от причините за отлив на гласоподаватели.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация

 

Вижте още