По-скъп обяд за учениците в Стара Загора?
Промяна на цената на купона за обяд и промяна числения състав на персонала в ОП „Ученическо хранене“ ще гласуват общинските съветници на предстоящата сесия на 30 януари. В момента купонът за обяд струва 1.70 лв. на ден. В предложението е записано цената му да се увеличи на 2.50 лв.
„Постъпило е искане и допълнително становище към него от Директора на ОП „Ученическо хранене“ гр. Стара Загора инж. Наташа Митева, за увеличаване цената на купона за обяд заплащан от учениците, от 1.70лв на 2.50лв. с ДДС и промяна числения състав на предприятието.
Основание за направеното предложение е, че цената на купона е формирана през 2012 година и не е променяна до сега. През този период нееднократно са повишавани цените на хранителните продукти, на ел.енергията, вода, стоки, материали, услуги, които участват във формирането на себестойността на предлагания обяд. През 2019г. цените на свинското месо, кайма и други месни продукти са се увеличили многократно. Доставчикът на хранителни продукти „Кумир СИ“ ЕООД е внесъл в Община Стара Загора искане за анексиране на цените им с 50%, а в последствие с писмо е внесено предложение за прекратяване по взаимно съгласие на договор за обществена поръчка, а именно Договор за доставка на хранителни продукти № 131/23.01.2019г.
На по-голяма част от персонала в предприятието предстои увеличение на трудовото възнаграждение, което е под минимална работна заплата, която от 01.01.2020г. е 610лв. Предоставената справка от ОП „Ученическо хранене“ за себестойността на обядите, произведени за периода от м.януари до м. декември 2019г. показва, че средната себестойност на един обяд в училищата е 2.00 лева без ДДС, но предвид драстичното увеличение на месото и месните продукти очакванията са през 2020 г. тя да нарасне чувствително.
Увеличението на цените на месото и месните продукти ще доведе до затрудняване дейността на предприятието при цена на купон 1,70лв., за приготвяне на качествена и здравословна храна, съобразно изискванията на Наредба № 8 от 04.12.2018г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищни столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици", е записано в предложението.