РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Кметът с предложения за облекчаване на ресторантьорския бранш

Публикувано на:

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще внесе предложения в Общинския съвет за облекчаване на ресторантьорския бранш заради локдауна. 

Едно от тях е да бъде опростена такса смет за месеците, в които заведенията не са работили, тъй като не са ползвали услугите сметосъбиране и сметоизвозване. За целта всеки собственик ще трябва да подаде декларация по образец. Тези от собствениците, които ползват общински помещения няма да дължат наем за месеците, в които заведенията са били затворени. 

Заради наложената дистанция, наемът за тротоарно право ще бъде намален със 70% до края на 2021 година. Общината ще върне парите за удължено работно време на собствениците, които са платили, а не са работили заради локдауна. Ще бъде удължен и срокът за категоризация на обектите, за да се избегне струпването на хора. 

Предложенията ще бъдат гласувани на предстоящата сесия на Общински съвет Стара Загора в края на месец март. 

"Направихме проучвания какви действия можем да предприемем по закон, за да облекчим бизнеса. По отношение на данъците общината не може да вземе решение", обясни кметът Живко Тодоров.

Той допълни, че местната администрация ще положи усилия всички бизнеси в Стара Загора да останат отворени колкото е възможно по-дълго. 

Вижте още