РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Автобусните превозвачи готвят протест

Публикувано на:

Автобусните превозвачи готвят протест. Причината е въвеждането на тол таксите.

Превозвачите предупреждават, че ще наложи повишение на цената на превозите. Вече има призиви за стачни действия на 12 декември и спиране на линии на 13 януари. Според разчетите автобусите над 12 тона трябва да плащат между 5 и 9 стотинки на километър, а тези, които са под това тегло – между 4 и 8 стотинки.

„В момента заплащаме между 1 и 1,5 стотинки за километър пробег. Предлаганото увеличение е в тежест и за бранша, и за потребителите на услугата. Ние няма как да предоговаряме условията по договорите и обществените поръчки, така че при всички случаи автобусите трябва да останат извън тол системата. Това няма да бъде прецедент, това е европейска практика”, обясни Магдалина Милтенова от  Конфедерация на автобусните превозвачи по NOVA.

Тя обясни, че готвеният протест не е обвързан с въвеждането на тол системата.

„Това е поредният проблем, който ще добавим към действията ни. Основният такъв е, че през месец февруари на среща при премиера бяха поети ангажименти за законодателни промени, борба с нелегалния превоз, субсидиите за малките населени места. 10 месеца по-късно нито един от тези проблеми не е решен”, каза още тя.

 

Вижте още