РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Пламен Йорданов, ГЕРБ: Представяме една от най-силните листи в региона

Публикувано на:

Представяме една от най-силните листи в региона, в която участват двама министри - министърът на образожанието Красимир Вълчев и министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Това заяви областният координатор на ПП ГЕРБ, който представи кандидатите за народни представители за 27 МИР. 

„В листата имаме двама доказали се със своята работа министри. На четвърто място в нея е министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Успяхме да съберем доказани специалисти в различни сфери и млади хора. С всички тях ще постигнем много добър резултат“, уверен е Пламен Йорданов.

Водач на листата на Коалиция „ГЕРБ – СДС“ в 27-и МИР – Стара Загора е министър Красимир Вълчев. 

"За мен е чест да водя тази листа. Радостен съм, защото съм емоционално свързан с региона, израстнал съм тук. Независимо от професионалното ми развитие в София, никога не съм губил връзка с него", коментира Вълчев. Амбицията му е да помогне на Старозагорска област да се справи с предизвикателствата, пред които е изправена. 

„Радвам се, че мога да бъда народен представител точно от партия ГЕРБ, защото това са хората, с които през цялото време съм работил и съм научил най-много и знам, че точно те най-много са дали за развитието на страната. Най-добрата им визитка е работата, която са свършили“, каза Красимир Вълчев.

„За да се запази своята силна позиция в страната по размер на брутния вътрешен продукт, Стара Загора и регионът трябва да бъдат център на технологично развитие и това е един от нашите основни приоритети. Само когато имаме индустрии с висока добавена стойност, доходите ще са високи“, коментира Красимир Вълчев. Той е убеден, че това ще се постигне с обединяване на усилията на образователните институции и Тракийския университет, който трябва да бъде в центъра на развитието на всички инициативи. Затова министърът на образованието и науката е работил много интензивно последната година Техническият университет в София и Минно-геоложкият университет да бъдат партньори на висшето учебно заведение в Стара Загора и да подпомогнат технологичното развитие на региона, с оглед на трансформациите, които предстои да се случат в комплекса „Марица изток“.

„Тази тема в контекста на Зелената сделка ще бъде водеща за нашите опоненти, но разликата между нас и тях е, че каквото обещаем, го изпълняваме и не можем да си позволим да говорим лековато. Част от работните места в енергийния комплекс ще бъдат трансформирани, част от хората ще излязат от праха и калта, както те самите ми подсказаха при срещите ми с тях. Това може да стане само с координирана политика, с обединените усилия на държавата, общините, синдикатите и работодателите“ – категоричен е водачът на листата на ГЕРБ в Стара Загора. Като пример в тази посока Красимир Вълчев посочи създадения преди две седмици Институт за устойчиво развитие към Тракийския университет. „Добрата новина е, че има много средства, ангажирани са експерти, включително и утвърдени на международно ниво и ще го постигнем заедно“ – добави Красимир Вълчев. Министърът сподели, че е емоционално свързан с комплекса „Марица изток“, в който са работили, работят и в момента негови близки, и се прави всичко възможно той да продължи да функционира максимално дълго.

„Зелената сделка поставя някои предизвикателства, но амбицията е да няма загубено нито едно работно място. Това, което сме коментирали с колегите от Министерството на енергетиката е в по-дългосрочен план ще мислим и за преминаването към производство на електроенергия от водород“ – добави по темата министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

„Стара Загора има потенциал и ще се превърне в център за развитие на информационните технологии. Затова създадохме Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи, привлякохме Техническият университет да подпомага обучението по IT в Тракийския университет. Стара Загора и Казанлък имат традиции в образованието в областта на математиката, физиката и компютърните науки, но трябва да се запази и като регион на обучението по медицина и аграрно развитие“ – добави Красимир Вълчев. Той увери, че това е постижимо, защото ГЕРБ е доказал, че знае как да обвърже инструментите на политиката с целите. Водачът на листата посочи още, че основният приоритет остава образованието, в това число и висшето, както и здравеопазването.

Лъчезар Борисов заяви, че ще работи активно за развитието на икономиката на региона и изрази убеденост, че през следващите години област Стара Загора ще се превърне в индустриалното сърце на България.

„Амбицирани сме да създадем поне 5000 работни места и да не загубим нито едно съществуващо. Водим успешна политика по изграждане на индустриални зони в страната. Пример за това в Стара Загора е Индустриална зона „Загоре“. Първите  инвеститори са вече тук. Сега водим преговори с българска компания, която иска да инвестира около 40 млн. лева в зоната“ – съобщи министърът на икономиката. Той добави, че тази стратегия ще бъде реализирана и на територията на бившето летище, като се запази пистата. „Целта ни там е да привлечем стратегически инвеститори, които да създават високи нива на добавена стойност. Амбицията ни е да увеличим заплатите с още 40%, това което направихме през настоящия управленски мандат“, коментира кандидатът за народен представител от Старозагорския избирателен район.

Лъчезар Борисов подчерта, че в условията на пандемията българската държава е успяла да запази бизнеса и това се отнася и за Старозагорска област. „Пакетът от мерки, възлизащ на 2 млрд. лева, даде своя ефект. В област Стара Загора са подпомогнати 539 микрофирми, а в рамките на месец и половина 83 средни предприятия ще получат 8,7 млн. лева. Това е само част от мерките, с които правителството подпомага бизнеса“, информира Лъчезар Борисов.

Вижте още