РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Милена Желева: Трябва да бъдем оригинални във всички събития, които организираме

Публикувано на:

Г-жо Желева, кое е първото събитие в Стара Загора за тази година, с което очаквате да привлечем повече туристи?

Културният календар на Стара Загора е много динамичен. Средствата, с които разполагаме са около 700 000 лева. Имаме изключително много събития, сред които и много мащабни. Едно от тях, разбира се, е отбелязването на 3-ти март. Знаете, че от Стара Загора тръгна инициативата със знамето, което се пренася от центъра на града до комплекса „Бранителите на Стара Загора”. Много градове последваха нашия пример, но първите винаги си остават първи. Затова е важно да бъдем оригинални. Не е важно какво ще кажат хората когато нещо се прави за първи път. Преди години си спомням, бяхме обвинявани, че си мерим патриотизма. Хората обаче имат нужда да изпитват патриотизъм в максимална степен и ние им дадохме тази възможност. Предстои екипът да се събере и още в началото на февруари цялата програма да е ясна, за да бъде рекламирана. Това е нещо, на което аз много ще държа – да бъдат отделяни средства за реклама на всички по-значими събития в Стара Загора.

 

Да очакваме ли нещо ново при отбелязването на Националния празник на България?

Да, разбира се. В момента обсъждаме програмата. Засега обаче ще запазя изненадата в тайна. Надявам се, че както всяка година до сега, ще се радваме на хубаво време. Ще организираме и концерт, в момента говорим с изпълнители и не мога да коментирам конкретните участници.

 

Какво следва след 3-ти март?

На 15 март ще се проведе Кукерският фестивал. Обмисляме дефиле на участниците по старозагорските улици, "за да изгоним злите сили от града".

Запазваме емблематични събития като кинофестивала „Златната липа”, Джаз форума, „Богородична стъпка”, Бирфеста, ФОБИ. Ще се фокусираме и върху младите хора и прякото им участие в културния календар на Стара Загора. Има изключително много интересни предложения от младежи. Може да се организира фестивал или няколко различни събития. Продължението на новия парк и скейтпаркът е подходящо място, където могат да се организират младежки инициативи.

Предстои да бъде преправен проектът за ремонт на Драматичния театър. Сградата е паметник на културата и се надявам през следващата година ремонтът да стартира. Всичко в сградата се нуждае от основен ремонт. Предишният проект е на стойност около 4 000 000 лева. Някои от материалите трябва да бъдат подменени и да се направят изчисления. През изминалите години се е търсила възможност за европейско финансиране, но такива не е намерена. Дори и със средства на общината, ремонтът трябва да бъде направен.

От ремонт се нуждае и Младежкият дом. В момента се ремонтира Зоопаркът. Интересът към него е много голям и се надявам ремонтът да приключи по-бързо, да успеем да го разработим по най-добрия начин, за да привличаме още повече туристи.

 

Вие сте заместник-кмет от около две седмици. Успяхте ли вече да се срещнете с директорите на културните институции? Какви са техните очаквания?

С повечето от тях да. Хубаво е, че в Стара Загора всички културни институции работят заедно, правят събития. Между тях няма състезание. Трябва да подкрепяме старозагорското изкуство.

Знаете, че предстои да бъде построена многофункционалната зала. Ще направим всичко възможно там да се провеждат всякакви събития, не само от културата и спорта, но и конференции и обучения, изложения. Работата в тази насока ще започне веднага след като стане ясен проектът.

Работим по обзавеждането на Центъра за даровити деца „Петър Жеков”. Имаме доставени два нови рояла, единият от които е в центъра. Много приятно ни изненада семейство Шибилеви от Стара Загора. То иска да дари пиано за центъра, което да се използва от децата. И аз призовавам хората, които имат инструменти, но не ги ползват, да ги дарят на децата на Стара Загора.

Вижте още