РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Депутатът от ВМРО Александър Сиди: Това не е сделка, а зелено лицемерие

Публикувано на:

Като "зелено лицемерие" определя Зелената сделка депутатът от ВМРО Александър Сиди. Тя все още е на етап Европейски парламент и поради тази причина няма много свършена работа в България по тази тема, категоричен е народният представител.

"В Европарламента ВМРО се противопостави на това зелено лицемерие. Аз не мога да го нарека сделка, защото е лицемерно да се иска закриването на въгледобивните индустрии, за да се задоволи нездравия интерес към екологията на едно момиче, което не ходи на училище. Реално това правим - закриваме огромни въгледобивни индустрии в България, в Полша заради Грета Тунберг. Всички вредни емисии, които страната ни произвежда годишно са по-малко от вредните емисии от едно изригване на вуклана Етна в Италия. И затова е лицемерие да се върви в тази посока, без да имаме яснота какво правим с тези сектори", обясни Сиди.

Той е категоричен, че заради тона, който задава Брюксел - направете го веднага с тези срокове, Старозагорски регион конкретно, ще изпадне в много тежко икономическо състояние.

"Това, за което се бори и ще се бори ВМРО е, този процес да бъде доста по-дълъг и бавен. Не могат и не трябва да ни задължават да затвотим ТЕЦ-овете след 5 или 6 години. Срокът, който си е поставила Европа за Зелената сделка е до 2050 година, а това е достатъчно време, за да преструкрурираме отрасъла и да инвестираме средствата, които ще получим в откриване на нови работни места в засегнатите региони. Надявам се, че това ще бъде основна тема в следващото Народно събрание - да намерим правилните решение и да не закриваме секторът веднага", каза още Александър Сиди. 

Той е твърдо убеден, че ВМРО ще бъде в следващия парламент.

"Без значение е дали аз ще съм депутат. ВМРО ще продължи да защитава националния интерес, а именно запазване максимално дълго време на въгледовивната индустрия, преструктуриране на сектора с много сериозни инвестиции по отношение на чистотата на въздуха. Аз като старозагорец смятам, че това е пътят за развитие на нашата област. ТЕЦ-овете дават много сериозен дял в икономиката на региона".

Според Александър Сиди трябва да бъдем много внимателни по отношение на парите от Зелената сделка, да откриваме нови работни места в по-чисти и щадящи екологията индустрии, които да бъдат ситуирани в Старозагорски регион.  

"Съгласен съм, че трябва да се грижим за природата и да търсим екологични решения, но нека не забравяме, че тук става въпрос за човешки съдби и хиляди хора, които ще останат без работа. Когато се наливат пари в един сектор, трябва да се знае защо се наливат и какво искаме да бъде реформирано в него. Убедем съм, че ще успеем да договорим по-добри условия за България, по-дълъг период от време и повече пари. Ако договорим по-дълги срокове, може да се спре с назначаването на нови хора в ТЕЦ-овете. По този начин тези, които работят там ще се пенсионират и това е естественият ход на нещата", е мнението на народният представител от ВМРО. 

Вижте още