РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Има сигнали за повторно заселване с прасета на задни дворове

Публикувано на:

През последната седмица в Старозагорска област има положителни проби на Африканска чума от диви свине в селата Оряховица и Колена, в Мъглиж и в Казанлъшко. Всички взети проби от свинекомплексите в региона са отрицателни. Проби се взимат и от кланиците, и от превозните средства, извозващи промишлено отглеждани животни. Агенцията по безопасност на храните осъществява постоянен ежедневен контрол за мерките за биосигурност в свиневъдните ферми. Това стана ясно по време на заседание на Епизоотичната комисия, председателствано от областния управител Гергана Микова.

В страната ежедневно се регистрират около 30-50 случая на заболяването. Те са предимно по диви свине.

„Отговорността е в ръцете на собствениците на ферми. Необходимо е абсолютно спазване на мерките за сигурност, защото човешкият фактор е водещ в разпространението на болестта“, каза директорът на ОДБХ д-р Дамян Миков.

„В Старозагорска област, благодарение на добрата работа и отличното взаимодействие между институциите, успяхме да намалим максимално популацията на домашни свине, но напоследък имаме сигнали за повторно заселване с прасета на задни дворове. Ще продължим с проверките и в тази посока“, заяви още директорът на ОДБХ.

От Ловно-рибарския съюз-Стара Загора обявиха, че до този момент в областта са отстреляни 1820 диви прасета. Срокът за групов лов на диви свине е удължен със заповед до края на месец януари. Това е една от предвидените мерки за ограничаване на разпространението на Африканската чума по свинете.

 

Вижте още