РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Даряват апарат за плазмафереза на старозагорската болница

Публикувано на:
Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България даряват три апарата за плазмафереза за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус и необходимите консумативи за тяхното функциониране. Болниците, които ще получат апаратура са УМБАЛ „Света Марина" във Варна,  УМБАЛ „ Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора и УМБАЛ „Д-р Георги Странски" в Плевен. 
Средствата за закупуването им са събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, които подкрепиха благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камара на следователите в България (КСБ). Благородната инициатива бе подкрепена от главния прокурор Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България.
 
В Стара Загора дарението ще бъде връчено на 28 януари от 11:00 часа, във фоайето на административната сграда.
 
Трите автоматизирани устройства са от най-ново поколение на германска компания, лидер в производството на такъв вид апарати. Те осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена плазма като събраната плазма е почти напълно пречистена от кръвни клетки.
 
Качеството и високото ниво на пречистване се дължат на уникалната технология на работа на апарата - въртяща се мембрана в комбинация с филтрация. С една процедура от един донор могат да се съберат до 3 терапевтични дози плазма.
 
В средата на декември миналата година два нови апарата за плазмафереза бяха дарени на СБЛАГ
„Майчин дом" и Националния център по трансфузионна хематология. На 21 декември със средства, събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, бяха дарени апарати за извличане на кръвна плазма на УМБАЛ „Св. Анна" София АД и на МБАЛ "Бургасмед".
 
Вижте още