РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Откриха пребазираната Клиника по нефрология и хемодиализа към УМБАЛ

Публикувано на:

Пребазираното отделение по хемодиализа в УМБАЛ беше официално открито от министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и изпълнителния директор на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев. Отделението по хемодиализа е разположено в бившето Отделение по физикална терапия и рехабилитация. На всички помещения е извършен цялостен основен ремонт. Подменена е отоплителната инсталация и е изградено независимо от централното отопление за пациентите, нуждаещи се от хрониодиализа, което прави секторът енергийно независим от останалата част на лечебното заведение. Ремонтът е на стойност 580 000 лева. Обзавеждането и оборудването на отделението, което се намира там в момента, е на стойност 23 000 лева. 

През следващите дни ще бъде обявена нова обществена поръчка за закупуването на още 8 нови хемодиализни апарата. Средствата са осигурени от Министерството на здравеопазването. „Всичко това стана възможно със съдействието на заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов и на Министерството на здравеопазването. Надявам се ежедневната комуникация и разбирането между институциите да продължи и занапред, за да се развива Университетската болница в Стара Загора", каза проф. д-р Йовчев. Той добави, че първото Отделение по хемодиализа в тогавашната Първостепенна болнца „Проф. д-р Стоян Киркович" е създадено през 1977 г. и в сградата, в която се помещаваше до мемента, не са извършвани ремонти.

Новата база отговаря на всички стандарти за лечение на пациенти с бъбречни заболявания, които подлежат на хемодиализа. Отделението по хемодиализа разполага с 14 поста за лечение на пациенти с хронична и остра бъбречна недостатъчност.

„Изказвам благодарността си за усилията на проф. д-р Йовчо Йовчев и на г-н Емил Христов, затова че не спряха да търсят вариант пациентите, нуждаещи се от хемодиализа в област Стара Загора, да получат съвременните грижи, които заслужават", заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. Той уточни, че Министерството на здравеопазването е осигурило средства за дооборудването с апаратура на Клиниката по нефрология и хемодиализа.

„Благодарение на грижите и доброто управление на проф. д-р Йовчев, Университетската болница от лечебно заведение със сериозен отрицателен финансов резултат, вече трета поредна година завършва с печалба. Това са наистина изключителни усилия", каза още министърът на здравеопазването.

На откриването на пребазираното отделение официални гости бяха още заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, зам.-кметът Иванка Сотирова, началникът на Клиниката по нефрология и хемодиализа проф. д-р Илия Попов, зам.-ректорът на Тракийски университет доц. Емил Славов, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Станимир Станков, директорът на Регионалната здравноосигурителна каса д-р Жулиета Здравкова, ръководители на здравните институции в Стара Загора и др.

Вижте още