РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Борисов: Компромис с мерките само за учениците

Публикувано на:

Към момента компромис може да се направи единствено с връщане на учениците от 5 до 12 клас в училище. Това, което се разбрахме е, че до 31 януари ще наблюдаваме как вървят броят заболели и починали. Тогава ще взимаме решение освен учениците кое друго можем да отворим и за колко, коментира премиерът Бойко Борисов по време на традиционния брифинг за епидемичната ситуация в страната.

Той посочи, че от 30 000 заети в ресторантьорския бранш, само 6300 са подали заявления за подпомагане от държавата. 

Най-висока е заболяемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник. Най-ниска е в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново. Имаме сваляне на нивата и на заболяемостта, и на смъртността, и на хоспитализациите, съобщи доц. Ангел Кунчев. Трябва обаче много внимателно да се подхожда към разхлабването на мерките.

Случващото се в Европа не е така оптимистично, коментира доц. Кунчев. "Изключително притеснени са колегите в Европа от ситуацията във Великобритания, Ирландия и Нидерландия заради новия щам на коронавируса. 
Хубавото е, че той не води до по-тежки заболявания, но се разпространява много по-бързо. Неговата заразност е в пъти по-голяма - в момента 10 души заразяват между 5 и 6 души, а във Великобритания 10 души заразяват 27 души".

Вижте още