РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Доброволките на старозагорския Руски център с първо място от Международния конкурс „Кореспондент на Руски мир“

Публикувано на:

Гергана Желева, Радослава Стоянова и Франс Дамянова - доброволките на Руския център, който се намира в старозагорската Регионална библиотека „Захарий Княжески", получиха първа награда на IV Международен телевизионен и радио конкурс „Кореспондент на Руски мир". Номинацията и призът са за видеото, с което те участваха в категорията „Най-добър сюжет за Руски център".

През лятната ваканция трите ученички работиха здраво и сами събраха информация за обектите и заснеха и монтираха видеото „Стара Загора през очите на доброволците на Руския център" в цялостен сюжет по идея на координатора на центъра Цветана Иванова. На онлайн церемонията за обявяването на победителите на 18 янури вечерта, вече 16-годишните девойки получиха поздравления лично от изпълнителния директор на фонд „Руски мир" Владимир Кочин, който заради видеото им разказа накратко и за Стара Загора и региона. Той изрази и надежди, че през ноември няма да има карантина и те ще успеят да отидат на XV Асамблея на фонд „Руски мир", където ще заснемат прекрасен сюжет за форума, защото вече са опитни журналисти, оператори и видеомонтажисти.

Гергана, Радослава и Франс, които вече са десетокласнички в три различни старозагорски училища – Средно училище „Максим Горки", Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан" и в Профилирана природо-математическа гимназия „Гео Милев", продължават да усъвършенстват владеенето на руския език и да се интересуват от Русия и нейната литература и култура във всичките измерения.

За конкурса  „Кореспондент на Руски мир", който  се организира от Фонд „Руски мир" и Радиотелевизионната  (РТК) „Руски мир" с финансовата подкрепа на Фонда на президентските грантове, през 2020-а са изпратени над 500 видео и аудио материали от различни жанрове и с различни творчески решения, посветени на руския език и литература, историята и културата на Русия и на руската диаспора зад граница. А участниците в него са от повече от 50 страни на различни континенти – САЩ, Южна Африка, Австралия, Виетнам, Китай, Гърция, Испания, страни от Общността на независимите държави (ОНД), Русия, България и др.

В състава на журито, оценявало работите в различните категории на конкурса, са участвали  Владимир Кочин, Юрий Батунин, генерален директор на гилдията на драматурзите в Русия, Ирина Бреусова, телевизионна водеща и педагог в училището „Останкино", Михаил Куракин, заместник главен редактор на списание „Международен живот", Любов Курянова, главен редактор РТК „Руски мир", и Альона Миронова-Ходорович, телевизионен и радио водещ и продуцент, член на Съюза на руските журналисти.

Вижте още