РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Маноил Манев предлага промени в Наказателния кодекс

Публикувано на:

Трябва да се вземат спешни мерки и да се направят промени в Наказателния кодекс относно непълнолетните, които извършват тежки престъпления. Границите на обществото достигат своя предел, коментира старозагорският депутат от ГЕРБ Маноил Манев. Той ще предложи промени, в които е включено да няма предварително редуцирано наказание при тежки престъпления, извършени от непълнолетни.

"По делата се извършват експертизи. Съдът трябва да вземе решение въз основа на тях, независимо дали лицето е непълнолетно. Не може един 17-годишен младеж, който вече има няколко присъди, да извърши убийство с ясното съзнание, че ще получи по-малко наказание, защото е непълнолетен", категоричен е депутатът. Идеята му е наказанието да се определя на база психическото състояние на извършителя, а не на годините му.

"Ако едно лице на 16 или 17 години е осъзнато, то трябва да бъде съдено като възрастен. Щом е психически здраво, това означава, че може да носи отговорност", допълни Маноил Манев. Според него трябва да има адекватни и справедливи мерки.

Такава практика към момента има в САЩ.

Вижте още