РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

16 години Кризисен център "Самарянска къща"

Публикувано на:

Кризисен център "Самарянска къща", управляван от сдружение "Самаряни" навърши 16 години. Центърът е с капацитет 15 места и е комплекс от краткосрочни социални услуги, чиято основна цел е да се подкрепи процеса на възстановяване на пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация, жени и деца, чрез осигуряването на защитена среда и оказването на професионална помощ. В него основно се предоставят услуги с настаняване за срок от три месеца, като този срок може да бъде удължен до шест месеца, съобразно индивидуалните потребности на всеки един от настанените.

На пострадалите лица  се предоставя защитена среда и подслон, задоволяване на ежедневните базисни потребности, правно консултиране по Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН), социално и психологическо консултиране. Всички предоставяни услуги са обхванати в две основни направления на работа: кризисна интервенция, свързана със справяне с шока, непосредствено след преживяно травматично събитие и последваща психосоциална подкрепа, и консултиране на пострадалите за преодоляване и възстановяване от травмата и подготовка за започване на самостоятелен начин на живот, след приключване ползването на предоставените им услуги.

За 16 години броят на клиентите, ползвали различните услуги , е следният: настанени в Кризисния център – общо 729 клиенти, като 420 от тях са деца – 361 заради домашно насилие и 27 заради трафик, 32 поради други социални рискове; към Приемната – общо 1458 клиенти; обаждания на Консултативната телефонна линия (042/ 64 11 11) – общо над 2300 пъти.

Вижте още