РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Над 6 000 старозагорци черпят за име днес

Публикувано на:

Над 6 000 са имениците на Йордановден в Стара Загора.

864-ма са старозагорците, носещи името Йордан, а с кратката му форма Данчо са 94 души. На Богоявление празнуват 559 мъже с име Божидар и 765 с име Господин. Името Динко 851 души, Диньо - 343, Боян - 284, и Богомил 61. За здраве ще почерпят 485 дами с името Йорданка, 13 с името Йордана, 143 на има Данка, 218 с име Божидара. В  Стара Загора празнуват 549 дами на име Динка 549, 222 с име Господинка и 13 с име и Господина. Общо имениците са 6038.

На 6 януари празнуват още Божил, Борил, Божан, Божана, Богдан, Богдана, Бояна, Богомила, Найден, Теодосий, Бистра, Найда, Дина и Дана. Само един старозагорец носи името Дан, една е и дамата на име Теодосия. 

Йордановден е един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек), и започнали да вярват. Поради тзи причина денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се "Мръсни дни", Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място.

По традиция нечетен брой момчета се хвърлят в ледените води, за да хванат кръста. Смята се, че който пръв стигне до него ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни.

Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сърми, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино.

Вижте още