РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Община Стара Загора въвежда Общата рамка за оценка (CAF) в администрацията

Публикувано на:

Общинска администрация Стара Загора стартира самооценяване на дейността си чрез прилагане на модела Обща рамка за оценка (CAF) като инструмент за цялостно управление на качеството в публичния сектор. Самооценяването ще се извършва със съдействието на Института по публична администрация (ИПА) по Проект №  BG05SFOP001-2.014-0001 „Въвеждане на Общата рамка за оценка (CAF) в българската администрация“ 2019-2020, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Общата рамка за оценка CAF (Common Assessment Framework) е инструмент за цялостно управление на качеството, създаден за публичния сектор, който дава възможност за усъвършенстване на организацията, като използва знанието и енергията на хората в нея. Чрез CAF администрацията получава възможност за допълнително усъвършенстване на силните страни, за набелязване и реализиране на мерки за подобряване на дейността й в различни сфери, като основа за разработването му е послужил Моделът за съвършенство на Европейската фондация за управление на качеството (EFQM).

До настоящия момент 48 централни, областни и общински администрации са въвели модела, сред които 20 общини, областни администрации, министерства, агенции и други институции.

Общинска администрация Стара Загора е сред още 32 администрации, в които започва внедряването на Общата рамка за оценка – CAF /Common Assessment Framework/. Целта е подобряването на ефективността и ефикасността в работата на институцията. Прилагането на модела CAF ще подобри административните услуги, ползвани от гражданите и юридическите лица, ще надгради квалификацията и административната култура на служителите в Община Стара Загора, ще подобри цялостната дейност на организацията и резултатите, които тя постига.


За осъществяване на самооценяването на Общинска администрация Стара Загора е сформирана работна група от служители /Група за самооценка/, която премина общо обучение за прилагане на инструмента CAF. Дейността на работната група се подпомага от консултанти от националния CAF Ресурсен център към ИПА.


Прилагането на CAF и превръщането му в устойчива управленска практика ще насърчи непрекъснатото усъвършенстване на Община Стара Загора, постигането на по-добри резултати за организацията и за хората в нея, за потребителите на услуги, за партньорите и за обществото като цяло.


За повече информация за модела CAF и за прилагането му в публичния сектор в България: http://www.ipa.government.bg/bg/novinicaf.

Вижте още