РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Българската филмова общност чества своя професионален празник

Публикувано на:

На 13 януари отбелязваме Деня на българското кино. На този дата през 1915 г. в столичното кино "Модерен театър" се е състояла премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант". Режисьор на кратката няма комедия е Васил Гендов, който играе и ролята на Българан.

В немия черно-бял филм, разказващ за любовните неволи на бонвивана Българан, Васил Гендов е също сценарист и изпълнител на главната роля.

От 1915 г. до сега се водят спорове дали наистина "Българан е галант" е първият български филм и дали това е точната дата на прожекцията. Самият филм дори не е съхранен на лента. Официалната версия за унищожаването на всички копия на филмите на Гендов гласи, че по време на бомбардировките над София е улучена къщата му и всичко, което се намира в нея е изгоряло. Според втората версия, след 1944 г. новата власт унищожава умишлено архива на Гендов.

През 1998 г. е направен римейк на филма, като негов режисьор е Юлиан Минков. За основа са използвани оригиналния сценарий и режисьорските бележки на Гендов.

На 27 декември 2005 г. Министерски съвет обявява датата 13 януари за професионален празник на работещите в киното и официален ден на българското кино.

През 2018 година Законът за филмовата индустрия беше адаптиран към Европейските изисквания, беше възстановено финансирането на български филми чрез Национален филмов център и бюджетът за кинопроизводство за 2019 беше увеличен за пръв път от шест години насам с два милиона лева.

От 2005 година по инициатива на Националния филмов център на 13 януари българската филмова общност чества своя професионален празник.

Вижте още