РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Депутатът Донка Симеонова иска нормативна база за дистанционното обучение

Публикувано на:

В образованието е необходимо да се преразгледа цялостната политика и да се въведе трайна нормативна уредба, предвид новите условия на дистанционно обучение. Това коментира народният представител от старозагорски район Донка Симеонова. По думите й дистанционното обучение трябва да се регламентира с нормативни актове, а изработката им да бъде предшествана от задълбочен анализ на проблемите, които поражда до момента то.

Според Симеонова е необходимо да се съставят специални планове, програми и методика на преподаването в дигитална среда. Тя очаква отговора на министъра на образованието по внесен въпрос за начините да се дефинира качеството на образованието в тези  условия, както и оценяването, подкрепата за родителите, средствата за техническото обезпечаването и др.

Депутатът очаква отговор от просветния министър и направен ли е анализ от проведеното дистанционно обучение в България. „Въз основа на него да се направи трайна законова нормативната уредба, видно е че дистанционното обучение ще се се налага като форма", коментира Симеонова, тъй като за нея на първо място е необходим много сериозен анализ на проблемите, върху който трябва да се намерят важните решения.

БСП настоява за регламентиране на отношението към учителите - за начина по подбора на педагогическите кадри, начина  на труд, кариерно развитие. „Днес е много трудно за педагозите, стресът е голям, имат безсънни нощи, много труд, отсъствие на подходящи ресурси. Нужно е ново отношение към учителите, нашите предложения за подобряване ролята на учителя се надяваме да бъдат подкрепени  и от колегите", заяви Симеонова.

Вижте още