РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Живко Тодоров: По-малко приходи и повече разходи за община Стара Загора през 2020 година

Публикувано на:

2020 година бе много трудна не само за община Стара Загора, но за абсолютно всички. Кризата с коронавируса се отрази както върху здравето ни, така и върху финансите. Приходите за общината са по-малко, разходите са повече, коментира пред zagora.bg кметът на Стара Загора Живко Тодоров. 

"Опростихме наеми, поддържахме социалната и детската кухня, направихме отстъпки по отношение на бизнеса. Годината никак не беше лека, но пък здравето е най-важно", категоричен е Тодоров. Той допълни, че бюджетът за 2021 година ще бъде доста по-скромен на база на противоепидемичните мерки в страната. Не се очакват постъпления и повишаване на приходите, особено през първите месеци на годината. Ще бъдат предвидени средства за инфраструктура и новия гробищен парк.

"Виждам, че хората се вълнуват от новия гробищен парк. Там трябва да се вложат много средства, за да изглежда добре. Проверка ще установи какво може да се направи, за да се приведе в по-добър вид сега. Всичко обаче опира до средства. Към момента сме вложили много малка сума, просто защото пари няма. Хората си мислят, че общината може да направи всичко, но не става така. Без средства нищо не може да се направи", обясни кметът.

Той допълни, че всяка година се работи и по образователната инфраструктура. Привлечени са пари за новата детска градина, новата гимназия и общежитието към нея. През 2021 година ще бъдат ремонтирани СУ "Васил Левски" и СУ "Христо Ботев". Предстои ремонт и на Драматичния театър.

"През отиващата си година успяхме да защитим много проекти, стартирахме ремонтите на Станционната градина, Зоопарка, Руския пазар. Продължава ремонтът в квартал "Самара". Очакваме в началото на следващата година да получим още пари. Възможно е през 2021 година да започне и строежът на новата спортна зала", каза Тодоров.

Данъците в община Стара Загора не са вдигани от 2012 година, въпреки, че минималната работна заплата се увеличава. През следващата година също не се предвижда увеличаване на данъците.

През 2021 година предстои Общинският съвет да вземе решение относно Летището. Идеята е там да бъде изградена Индустриална зона, в която да се привлекат по-големи инвеститори, каза още Живко Тодоров.

На старозагорци той пожелава най-вече здраве, защото то е най-важното.

Вижте още