РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Създават Център от семеен тип за младежи без увреждания

Публикувано на:

Нов Център от семеен тип за младежи без увреждания ще бъде създаден в сега действащия Дом „Мария Терезия“. По този начин децата от трита Дома ще останат в Стара Загора и ще завършат учебната година.
В новия Център, който ще функционира до края на юли 2021 година, ще бъдат настанени 15 деца, сред които и трима абитуриенти. В момента в трите социални дома в Стара Загора, които ще бъдат закрити до края на годината, има 23 деца, осем от тях ще бъдат настанени в действащите преди това социални услуги.  

Решението беше взето от общинските съветници на последното заседание за годината. 

Определени са 12 щатни бройки за персонала. Услугата ще се предоставя до края на юли догодина като делегирана от държавата дейност. Бюджетът е в размер на 139 090 лв. за издръжка и месечна помощ за ученици в размер на 4 200.00 лв.

Общински съвет Стара Загора взе решение до 31 декември да бъдат закрити Дом за деца, лишени от родителска грижа „Мария Терезия“, с капацитет 14 места, Дом за деца, лишени от родителска грижа „Теофано Попова“, с капацитет 10 места и Дом за деца, лишени от родителска грижа „Българка“, с капацитет 13 места. Решението е във връзка с изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализацията на децата в Република България“ и Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Стара Загора 2016-2020 г.

Вижте още