РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Учениците от 1 до 4 клас се връщат в класните стаи на 4 януари

Публикувано на:

Учениците от 1 до 4 клас, децата от детските градини и яслите ще се завърнат в класните стаи на 4 януари, а големите поне седмица по-късно, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Въпреки, че малките ученици ще учат присъствено, те няма да упражняват извънкласни занимания и други дейности по интереси, за да не се допусне смесване на деца от различни класове и възрастови групи, обясни министърът.

Красимир Вълчев изтъкна, че при малките ученици прякото педагогическо взаимодействие е най-важно и отбеляза важността на връщането в класните стаи на децата от 1 до 4 клас. Вълчев посочи още, че с приети промени в Закона за училищното и предучилищното образование се позволява родителите, които се притесняват, да могат да задържат децата си на обучение в електронна среда като за целта подадат заявление. 

Нощните заведения, игралните зали, казината, ресторантите и спортните зали остават затворени до 31 януари 2021 година. 

Забраните за моловете също продължават, с изключение на институциите в тях –телекомуникационните компании, банки, хранителни магазини, аптеки и други.

Продължава забраната за събития, конференция и конгреси.

От първи януари ще отворят театри, музеи, галерии и кина при 30% заетост на местата в тях. 

"Това са мерките, които предлагаме и считаме, че те ще продължат да дават ефекта, който ние търсим. Не е достатъчно българите да са излекувани. Аз искам те да са здрави”, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

„Ако ме питате дали сме доволни от данните за заболеваемостта, отговорът ми е категорично не”, допълни министърът.


снимка: iStock/Getty Images

Вижте още