РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Жените-социалистки от област Стара Загора: Управляващите да обяснят защо закриват детски домове в локдаун

Публикувано на:

Областната структура на жените-социалистки настоява управляващите да изяснят кой и защо точно, когато държавата е в локдаун реши да се извеждат деца и персонал от домовете за деца, лишени от родителска грижа. Това се казва в Позиция до медиите, която социалистките изпратиха до министерствата на здравеопазването и на труда и социалната политика, както и до техните структури, заели се да закрият домовете и  да изведат децата  в неясни условия в блокираната ни държава и да оставят без работа десетки служители.

„Действията им в Ковид-кризата  за  тихомълком напускане на дома за медико-социални грижи за деца „Мария Луиза" в казанлъшкото село Бузовград и старозагорските домове „Българка", „Теофано Попова" и „Мария Тереза", оставят следи на пренебрежителност,  прибързаност, непрозрачност и  пълна неадекватност", пишат социалистките.

Те се противопоставят категорично на липсата на човешко отношение към децата, медицинския персонал, социалните работници и др. служители в домовете. „Това поведение на социална безотговорност и на  „пожарни" действия за закриване в тази тревожна криза за всички ни, не са в унисон с истинската държавна грижа и внимание към най-уязвимата част от обществото. Още повече, че остава неясен и въпросът с образованието  и здравеопазването на голяма част от домуващите", се казва в Позицията.

От БСП не приемат обяснението за  стореното с националната стратегия за деинституционализацията на децата в България. Според тях то е равносилно на експертна негодност, на институционален застой и структурна небрежност, проявени в края на планов период, но пандемичен, вероятно за да се отчитат резултати за сметка на стотици човешки съдби.

„Надяваме се, че в дните преди Рождество Христово, ще осъзнаете необходимостта от спешно ново решение за домовете, ще проявите конституционното си задължение за добра грижа и  нравственост и ще докажете, че животът на едно дете в държавен дом по време на пандемия може да бъде ваша отговорност за медико, социално и образователно подпомагане. Призоваваме,  заседанието на Общински съвет-Стара Загора на 17-ти декември да приеме решение в интерес на децата и хората, които полагат грижи за тях.", пише в документа на клубовете на жените-социалистки, приет късно снощи  онлайн.

Вижте още