РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Старозагорска област е на трето място по средна годишна работна заплата

Публикувано на:

Обобщените резултати от годишния отчет по труда от финансовия и нефинансовия сектор през 2018 година показват, че средногодишният брой на наетите по трудово и служебно правоотношение в област Стара Загора е 105 668 души, което представлява 4.6% от общо наетите в страната. В сравнение с предходната година броят на наетите в областта е с 0.2% по-малко. По-значително е намалението на наетия персонал в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“- със 7.3%. Най-голямо увеличение на наетия персонал е регистрирано в секторите: „Други дейности“ - със 7.6% и „Строителство“ - с 6.8%.

Средногодишната работна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Стара Загора за 2018 година е 13 190 лева (13 755 лева - за страната). Тя е нараснала със 7.7% в сравнение с предходната 2017 година. С най-високи заплати за 2018 година са наетите в сектори: „Производство и разпределение електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“, „Добивна промишленост“ и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“, а с най-ниски - в „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Други дейности“ и „Административни и спомагателни дейности“.

В сравнение с останалите области на страната, през 2018 г. област Стара Загора е на трето място по показателя средна годишна работна заплата, след област София (столица) и София.

Вижте още