РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Откупиха уникални документи на Яворов от 1912 година

Публикувано на:

19 Яворови оригинала са откупени от колекционер и вече са в родния град на поета Чирпан. Стихотворения, къс от знаме, писма и други документи от 1912 година са притежание на Фондация „Яворов“ от 3 януари.

През април миналата година колекционерът Христо Павлов дал оригиналните документи за експертна оценка и поискал да ги продаде за 100 000 лева. Според версията му намерил документите до контейнер за боклук. Експертизата на документите е направена от доц. д-р на историческите науки Милкана Бошнакова, която доказала, че това са оригинали от октомври 1912 година. В разговор с представители на фондация „Яворов“, колекционерът се съгласил да ги продаде за 27 000 лева.

През октомври, по време на посещение в музея в Чирпан, президентът Георги Първанов се запознал с проблема и през декември осигурил необходимите средства за откупуването на оригиналите. Това са 19 документа - требвания, разписки, писма с пликове и един къс от турско знаме.

Всички документи са включени в сборника „Непознатият Яворов“, чиято премиера ще бъде на 13 януари, първата вечер на Яворовите дни в Чирпан. Огънят ще запали зам.-председателят на фондация „Яворов“ Георги Зъбчев, а пламъкът ще бъде пренесен от шест изявени чирпански деца.

Вижте още