РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Няма свободни легла за пациенти с коронавирус в УМБАЛ и болница "Тракия"

Публикувано на:

Всички легла за лечение на пациенти с коронавирус в УМБАЛ Стара Загора и болница "Тракия" са заети. 

В момента в държавната болница са настанени 93-ма души с коронавирусна инфекция. В реанимацията, от 14 легла, има само едно свободно.

Предстои заседание на Областния Медицински щаб, на което ще бъде предложено здравните заведения от областта да увеличат процента на леглата си за ковид пациенти. 

В заповед на здравния министър Костадин Ангелов е записано да се разкрият не по-малко от 10%. В момента лечебни заведения в областта са заявили 10% разкриваемост, но за да издържи системата, ще предложа колегите да увеличат този процент, коментира директорът на държавната болница проф. Йовчо Йовчев.

Необходимо е и те да се приравнят като УМБАЛ на 20% разкриваемост на леглата, така както е и при нас, добави той. В държавното заведение постъпват травматичните пациенти, родилките, недоносените бебета. Не можем да върнем нито един пациент и затова е необходимо решение за увеличаване на леглата на останалите болници, добави той.

Всички 21 легла в ковид отделението на болница "Тракия" са заети от пациенти, положителни на PCR-тест за коронавирус. В момента на лечение в интензивния сектор е един пациент. Пациентите са в добро или среднотежко състояние, съобщи тази сутрин началникът на отделението д-р Иван Калчев.
През почивните дни в интензивния сектор на ковид отделението са починали трима пациенти - мъже, с различни придружаващи заболявания. Първоначално те са били на лечение в ковид отделението, но след влошаване на състоянието им са били премествани в интензивния сектор.

Пациенти с коронавирус вече се лекуват и в болница "Берое".

Вижте още