РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

С 6 месеца удължават срока за смяна на личните документи

Публикувано на:

С 6 месеца ще бъде удължен срокът на личните документи, които изтичат до 31 януари 2021 г. Това решиха депутатите с поправки на първо четене в Закона за извънредното положение.

Предложението е на ГЕРБ, като целта е да няма струпване на хора по опашките в звената "Български документи за самоличност". До края на 2020 г. и началото на 2021 г. предстои изтичането на голям брой лични карти.

Досега в Закона за извънредното положение бе записано, че документите, които изтичат от 13 март 2020 до 31 октомври, се удължават с 6 месеца. Сега датата 31 октомври е заменена с 31 януари 2021.

Със законопроекта се създава възможност за българските граждани, чиито паспорти и лични карти са с удължена валидност, да могат в условията на пандемия да напуснат държавата, в която пребивават и да се завърнат в България. 

Предвижда се чужденец, който е влязъл на територията на страната по законоустановения ред, да може да напусне България в рамките на удължения срок на валидност на документа за самоличност и при условие, че му е осигурен транзит до държавата на крайната му дестинация.

снимка: БГНЕС

Вижте още